Po dopolnjenem 8.mesecu starosti nastopi t.i. “pasja puberteta”. To je tudi zadnji čas, ko je zelo zaželjeno, da se prične z obiskom pasje šole ter se začne šolanje in obvladovanje psa. Zato sta t.i. mala in osnovna šola dokaj tesno povezani. Pes je že dokaj samostojen in samozavesten, da si lahko poišče tako ali drugačno zaposlitev, ki pa žal ni vedno navdušujoča za njegovega vodnika. Osnove, ki sta si jih pridobila tako vodnik kot njegov pes še v sklopu “vrtca” se utrjujejo ter nagrajujejo, je pa to tudi kritična starost, kjer s psom razvijemo igro (delo – nagrada/ delo-igra), dlje ko čakamo, težje je.

Tako se ciljem šolanja dodajo še osnovne vaje poslušnosti: sedi, prostor, hoja ob vodniku brez vlečenja povodca, prihod k vodniku. Šolanje se v osnovni šoli nadaljuje do dokončane starosti 12 mesecev (izpit A) oziroma 14 mesecev starosti (izpit B-Bh). Po tem namreč lahko vodnik s svojim psom pristopi k naslednjemu izpitu:

Izpit A:
V to skupino sodijo vodniki in psi brez ustreznega predznanja. Pripravlja se na izpit A – izpit za psa spremljevalca. Izpit A vsebuje osnovne vaje poslušnosti s psom na povodu, prikazane na vadbišču. Program vključuje učenje vseh vaj osnovne poslušnosti (sedi, prostor, poleg,…). Opravljane izpita na koncu ni obvezno.

Izpit B:
Izpit B-Bh obsega izpit za psa spremljevalca in strokovni izpit za vodnika. Program vsebuje osnovne vaje poslušnosti s psom na in brez povodca, prikazane na vadbišču, prikaz praktične poslušnosti v urbanem okolju ter teoretični izpit za vodnika.

Več informacij o samem opravljanju izpitov kot tudi pravila so na voljo tukaj.  Sama vprašanja pa so na voljo na spodnji povezavi.

Izpitna vprašanja za vodnika – B-BH
Po opravljenem izpitu B-Bh lahko vodnik s psom nadaljuje šolanje glede na sposobnosti in značilnosti pasme psa. V našem kinološkem društvu je poudarek na IPO programih ter sekciji za reševalne pse (ERP).