V preteklosti je pes predstavljal neko varnost oz. pomoč pri lovu ter varovanju hiše. Danes se ta pomen vedno bolj spreminja, saj pes postaja pomemben družinski član in človekov najboljši prijatelj in temu primerno je treba zanj tudi skrbeti. Zaželjeno je, da vsak posameznik oz. družina pred nakupom skrbno premisli ter se pravilno odloči za ustrezno pasmo glede na časovne ter finančne zmožnosti ter kar je najbolj pomembno, prostor, ki je na voljo za novega člana.
Tako kot človek, je tudi pes živo bitje, ki potrebuje pozornost, gibanje in nežnost za kar vam bo vaš kosmatinec hvaležem.

Dobrodošel novi član. Kako naprej?

Ko pripeljemo domov malo štirinožno kepico je navdušenje v hiši veliko. Šalam in vragolijam, ki jih pes povzroča se takrat še veselo smejimo, vendar lahko te vragolije hitro uidejo izpod nadzora. Priporočljivo je, da se šolanje začne takoj, ko pride mladič v novi dom, starost ni omejitev, in traja vse do 8.meseca starosti.
V tem času je mladič namreč še zelo učljiv in pridobiva največ znanja ter izkušenj za nadalnje življenje s svojim vodnikom in okoljem v katerem živita. Kasneje, ko preide pes v fazo pubertete je obvladovanje pasjega vedenja precej težje.

Cilji šolanja na samem začetku so:
• usposabljanje ter izobraževanje vodnika za razumevanje psa in samostojno delo z njim
• vzpostavitev povezave med vodnikom ter psom (upoštevanje krdelnih pravil – doslednost, pravičnost, poslušnost )
• socializacija psa (kar pomeni privajanje na okolico in samo dogajanje v njej)
• izgradnja pravil igre (ločijo se čas dela – učenja ter čas igranja, nagrade)

V tej starosti je poudarek predvsem na igri in nagradi in vsem kar je povezano s tem. Zato je zaželjeno, kar je tudi kasneje pomembno, da pride pes na trening lačen. Takrat je njegovo pozornost lažje pridobiti s hrano (kasneje igračo) in nadgrajevati znanje.