Začetki Športnega kinološkega društva Goričko (ŠKDG) segajo v leto 1991. Na pobudo posameznih kinoloških zanesenjakov ((Koloman Serec, Vlado Grof, Dušan Grof, Geza Slivnjek, Marjan Granfol, Franc Benko, Milan Benko, Jože Gregorec) ter ljubiteljev štirinožnih prijateljev so se takrat oblikovali prvi zametki društva.

Začetki so vedno najtežji, vendar se ustanovitelji, kljub birokratskim preprekam niso predali. Prvotna lokacija, kjer so se izvajale aktivnosti v sklopu treniranja psov so potekala na travnatem igrišču KMN Sebeborci. S soglasjem KMN Sebeborci ter skupnimi močmi so kinologi postavili leseno lopo za shranjevanje pripomočkov, komunalno uredili okolico, montirali žaromete ter ogradili igrišče. Tako je bil prvi poligon (igrišče) pripravljen za izvajanje treningov v ograjenem prostoru ter tudi možnostjo izvajanja nočnih treningov.

Društvo se je osredotočilo predvsem na šolanje psov za sledenje, poslušnost ter obrambo. Kmalu zatem je vloženi trud vodnikov ter njihovih psov začel kazati prve rezultate. Člani društva so uspešno zastopali ŠKD Goričko na državni ravni ter dosegali odlične rezultate v sledenju, poslušnosti ter IPO programih.

Med tekmovalci, posebej izstopa Danijel Lipič, ki je s svojo psičko Zalo Žitkovo postal dvakratni svetovni prvak v sledenju po mednarodnem programu za pse sledarje. S svojima sotekmovalcema iz Dolenjske pa je v ekipi, ki je zastopalo slovenske barve dosegel tudi izvrstne ekipne rezultate na mednarodni ravni.

Ker kinologija ne sodi v športno sekcijo za financiranje s strani občine, je bilo društvo primorano iskati tudi druge finančne prilive. Poleg donatorjev, ki so pomagali pri obstoju društva, se je društvo udeleževalo tudi lokalnih dogodkov ter prireditev (»Trejzino«, »Mikloševo senje«). Pohvalimo se lahko tudi z organizacijo državnih tekem v sledenju, za kar imamo več kot odlične pogoje ter teren.

Tako se je v letih delovanja v društvu izšolalo veliko vodnikov ter njihovih psov, največ za namene spremljevalnega oz. družabnega psa.

Kljub temu je v društvu nekaj manjkalo. Člane je gnala želja po nečem novem. Poslušnost, obramba ter sledarstvo nista bila več dovolj. S svojim znanjem ter izkušnjami so želeli pomagati tudi drugim. Tako so se štirje člani društva leta 2011 odločili ustanoviti pomursko vejo Enote reševalnih psov (ERP). Ko se znajde življenje posameznika v tvojih rokah, je temu primeren tudi drugačen pristop. Šolanje za vodnika ter njihov psov v sklopu ERP je zahtevnejše, bolj specifično in je, kot navajajo aktivni člani Enote reševalnih psov Slovenije, način življenja. Vsi štirje pobudniki so dosegli cilj oz. na dobri poti, da ga dosežejo ter postanejo tako postanejo reševalna ekipa na našem območju.

Kmalu tako trenutni poligon (igrišče) ni več zadostoval pogojem za opravljanje primernih treningov. Tako se je poligon za opravljanje treningov podnevi preselil preko ceste, odmaknjen rahlo v notranjost stran od prometa. Poligon je ograjen, zraven pa so tudi postavljene razne ovire, ki pomagajo pri šolanju tako splošnega kot specifičnega programa.

Ob tem bi se radi zahvalili ustanoviteljem ŠKD Goričko, Klubu malega nogometa Sebeborci za vzajemno sodelovanje pri souporabi igrišča/poligona ter skupnih prostorov ter PGD Sebeborci in KS Sebeborci za podporo in pomoč pri razvoju našega društva.

Posebna zahvala in razumevanje pa gre krajanom vasi Sebeborci za uporabo travnatih površin ter njiv, ki jih uporabljamo za izvajanje naših predvsem sledarskih treningov.

20 let je obdobje, kjer se lahko ozremo nazaj in z zadovoljstvom ugotovimo, da je bilo delovanje društva ter njegovo sožitje z okolico in krajani uspešno ter se usmerimo v doseganje ciljev, ki smo si jih zastavili v prihodnosti.